Finansman Hesaplama Nedir?
Paranızı değerlendirmek, açacağınız vadeli hesap ile daha fazlasını üstüne koymak istiyorsanız bankaların finansman hesaplama araçlarından faydalanarak kendinize en uygun vadeli hesabı seçebilirsiniz. Mutlaka çıkarlarınızla uyuşan ve avantajlı olabilecek birçok seçenek karşınıza çıkacak ve dilediğiniz biri ile nakit paranıza değer katabileceksiniz. Bankaların hesaplama araçlarıyla, kar payı, finansman, tedarikçi finansman, kart taksit ve leasing hesaplama işlemlerini otomatik olarak yapabilirsiniz. Net sonuçlara, kısa sürede ulaşabilir, detaylı bilgi ve ödeme planını öğrenebilir, vade seçenekleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Vadeli Hesap Nedir?
Günümüzde bankalar, sundukları birçok hizmet ile müşterilerine avantajlı seçenekler sunar. Acil nakit ihtiyaçlarına karşılık verdikleri hizmetlerin yanında, yatırım ve birikim işlemleri için de hizmetler sunarlar. Hatta bazı avantajlı vadeli hesaplar, ara çekimlerde bile vadenin bozulmasına imkan vermeden kullanıcının parasına değer katmasına yardımcı oluyor. Yani görüldüğü üzere, kısaca, vadeli mevduat hesabı; yatırılan paranın belli bir süre sonunda elde edeceği kazanç ile beraber kullanıcıya değer sağlayan bir banka hesabı türüdür. Vadeli hesapların da kendi içinde birçok çeşidi vardır. Her mevduat hesabının, sunduğu farklı vade sürelerine göre değişken kazançlar sağladığı durumlar mevcuttur. Finansman hesaplama araçları ile bu durumların hepsini önceden bilerek ihtiyacınıza uygun bir mevduat hesabına sahip olabilirsiniz. Net veriler ile net sonuçlar alarak sizin için en avantajlı durumun hangisi olduğuna karar verebilirsiniz.
Finansman Hesaplama Aracı Nasıl Kullanılır?
Hesaplamak istediğiniz hesap türünü seçtikten sonra, gerekli sayısal verileri girerek dilediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz. Örneğin, finansal kiralama anlamına gelen Leasing hesaplama ile, mal bedeli, peşinat tutarı, KDV oranını belirterek kira tutarı, toplam tutar ve aylık getiri oranı sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Finansman hesaplama seçeneğinde ise türünü, tutarını ve isteğe göre kar oranını belirterek taksit tutarı, toplam ödenecek tutarı ve kar oranı verilerini öğrenebilirsiniz.
Finansman Oranı Nedir?
Finansman oranı, üst limiti kanunda belirlenmiş, alınmak istenen taşıt, gayrimenkul veya daha farklı bir ihtiyacın değeri üzerinden finansal hesaplama yapmaya olanak sağlayan bir orandır. Bu oran ihtiyaç türüne göre değişmektedir ve her banka bu limiti geçemez. Yine de bu limiti uygulamak zorunda değildir. Yani banka, limitin daha aşağısında da işlemler yapmakta özgürdür. Bir örnekle pekiştirmek gerekirse, 2. el binek araç için bu oran %85 ise, banka finansman oranını %75 olarak belirlemekte özgürdür. Ancak %80 üzerinde bir oran belirleyemez.